Sint Helenafazantje

Sint Helenafazantje (Estrilda astrild)

Grootte: ongeveer 11 centimeter.
Geslachtsonderscheid: moeilijk, vaak is de tekening van het mannetje wat contrasterende en is het rood op zijn buik wat dieper. De balts is de enige betrouwbare factor.
Komt voor: Zuid-Afrika, met name op het eiland Sint-Helena
Broed duur: ongeveer 11 tot 13 dagen.
Ringmaat: 2

Deze karakteristieke vogel doet het in prima in gemengd gezelschap. Ook onderling kunnen ze het goed met elkaar vinden. Wel moet er voldoende ruimte zijn. In een te kleine ruimte jagen ze elkaar na. Ze doen het goed in een beplante volière, met name dichte struiken en heesters.

Onder normale winterse omstandigheden is het voldoende wanneer de vogels kunnen schuilen in hun slaapnestje (meerdere i.v.m. keuze) in een goed tocht- en vorstvrij nachtverblijf. Wordt het erg koud, moet het nachthok verwarmd worden.

Als voedsel is een zaadmengsel voor kleine tropische vogels de basis, aangevuld met trosgierst en graszaden. Tijdens de kweekperiode mogen verschillende kleine insecten en wat eivoer niet ontbreken op het menu. Scherpe maagkiezel en grit moet altijd voor handen zijn.

Sint Helenafazantjes zijn erg beweeglijke vogeltjes die zich in alle lagen van de volière ophouden. Ze vertoeven graag in of in de buurt van groene beschutting en zijn vaak wat schuw en schrikachtig. Met name als de dieren een nest hebben, is rust heel belangrijk. Ze nemen graag een bad. Biedt ze dan ook de mogelijkheid. Haal de schaal na een aantal uren weg, zodat de vogels niet van het vervuilde water kunnen drinken.

Ze bouwen een nest in het groen of maken gebruik van een bamboenest of een traliesnestkast. Het nest wordt gemaakt van onder meer hooi of cocosvezel. Er worden 4 tot 6 witte eitjes gelegd, die gedurende 11 tot 13 dagen afwisselend door het mannetje en vrouwtje worden bebroed. De uitgekomen jongen krijgen de eerste tijd voornamelijk een keur aan verschillende kleine insecten te eten, evenmin als kleine beetjes gekiemd zaad. Deze moet u meerder malen per dag aanbieden, zodat de vogels niets tekort komen. Bij een gebrek aan juiste voeding houden de oudervogels het wel eens voor gezien. Ruim twee tot krap drie weken na het uitkomen vliegen de jongen uit. Ze worden dan, in afnemende mate, door beide ouders gevoerd. Tegen de tijd dat de jongen zelfstandig functioneren, kunt u ze het beste van de ouders scheiden.

Share:

TOP

Door drukte bij PostNL kan de bezorging wat later zijn dan je gewend bent

Let op! Het is momenteel erg druk bij PostNL. Wij doen ons uiterste best om alle bestellingen zo snel mogelijk te versturen. Onze excuses voor enige vertraging.

Informatie over het verzenden van onze pakketten is te vinden via deze link.