Zwartmaskerduif

Zwartmaskerduif (Oena capensis)

Grootte: ongeveer 23 centimeter.
Geslachtsonderscheid: de vrouwtjes hebben geen zwart masker
Komt voor: Madagascar, Centraal- en Oost-Afrika
Broed duur: ongeveer 14 dagen.
Ringmaat: 4

Deze duifjes doen het goed in een volière met gemengde samenstelling. Het beste houdt u een paartje niet samen met andere zwartmaskerduifjes en ook niet met andere duivensoorten. Onderling kunnen ze erg onverdraagzaam zijn.

U kunt ze in een buitenvoliere houden mits deze op een beschutte plaats staat. Ze verstoppen zich graag in het groen en hiervoor moet ze dan ook de gelegenheid geboden worden. Zwartmaskerduiven zijn tijdens warme zomerdagen op hun best. Ze houden van warmte, zon en hebben een hekel aan vocht. Een goed geïsoleerd nachthok dat bij strenge winters verwarmd wordt is van essentieel belang.

Ze eten een gemengd zaad voor grasparkieten en kleine tropische vogels met daarnaast wat trosgierst. Ook gekiemde zaden eten ze doorgaans graag en natuurlijk hoort er altijd grit en maagkiezel aanwezig te zijn.

Wanneer u nageslacht wilt van deze duiven, dan kunt u op verschillende plekken op beschutte plaatsen in de volière een nestkastje hangen, zodat de vogels zelf hun nestplaats kunnen kiezen. Ze leggen 2 eieren die na gemiddeld 14 dagen uitkomen. Nog eens twee weken later vliegen ze uit. Zijn de ouders in een goede conditie, dan gaan ze al vrij snel over tot een tweede leg. De jonge vogels kunnen beter direct nadat ze zelfstandig kunnen eten, van hun ouders gescheiden worden. Pas op een leeftijd van ruim anderhalf tot twee jaar zijn ze broedrijp. Probeer verstoring zo veel mogelijk te vermijden tijdens de gehele kweekperiode.

Share:

TOP

Door drukte bij PostNL kan de bezorging wat later zijn dan je gewend bent

Let op! Het is momenteel erg druk bij PostNL. Wij doen ons uiterste best om alle bestellingen zo snel mogelijk te versturen. Onze excuses voor enige vertraging.

Informatie over het verzenden van onze pakketten is te vinden via deze link.