halsbandparkiet

Halsbandparkiet (Psittacula krameri)

Grootte: ongeveer 40 tot 41 centimeter.
Geslachtsonderscheid: de man heeft een halsband.
Komt voor: Noord- en Centraal-Afrika, India, Birma en het zuiden van China
Broed duur: ongeveer 22 tot 24 dagen.
Ringmaat: 6

De halsbandparkiet behoort tot de groep van edelparkieten. De wildvorm halsbandparkiet is overwegend groen van kleur met een blauw/groene staart. Verder heeft hij een rode snavel en zijn de irissen van de ogen geel gekleurd. Ongeveer op een leeftijd van 3 jaar krijgen de mannen hun kenmerkende zwarte met wit en roze afgezette halsband. De naam halsbandparkiet is hiermee direct verklaard. Man en pop zijn door deze halsband goed te onderscheiden. Jonge mannen lijken echter op de pop en bezitten de halsband nog niet.

De vogels zijn monogaam, vormen waarschijnlijk paren voor het leven, zijn sedentair en beginnen rond het derde levensjaar te broeden.

Zoals bijna alle parkieten zijn het holenbroeders die meestal oude nesten van spechten gebruiken maar in zachte houtsoorten kunnen ze zelf een nesthol uitknagen, hoewel hier in Europa slechts anekdotische informatie over bestaat. In India gebruiken ze ook holten in muren. Gebroed wordt er solitair of in losse groepen, tot 8 paren in dezelfde boom. De territorialiteit beperkt zich tot de onmiddellijke omgeving van het nesthol, terwijl broedvogels elkaar kunnen assisteren om roofdieren te verjagen .

Share:

TOP

Door drukte bij PostNL kan de bezorging wat later zijn dan je gewend bent

Let op! Het is momenteel erg druk bij PostNL. Wij doen ons uiterste best om alle bestellingen zo snel mogelijk te versturen. Onze excuses voor enige vertraging.

Informatie over het verzenden van onze pakketten is te vinden via deze link.