Japanse meeuw

Japanse meeuw (Lonchura domestica)

Grootte: ongeveer 11 tot 12 centimeter.
Geslachtsonderscheid: geen verschil tussen de man en de pop.De mannetjes hebben een hoger stemgeluid de vrouwtjes.
Komt voor: niet in de natuur.
Broed duur: ongeveer 14 dagen.
Ringmaat: 2,9

De Japanse meeuw komt in de natuur niet voor.Het is een sociale, rustige vogel die graag leeft in kleine groepen. Het is daarom aan te raden om een meeuwtje niet alleen te plaatsen. Een groep geniet de voorkeur boven een paar of 1 meeuwtje. De grootte bedraagt ongeveer 11-12 cm. Het vogeltje is overwegend zwart of bruin aan de schedel, met een glanzende snavel (dit telt niet voor de pastelvarianten en ook niet voor de witte Japanse meeuwtjes). De onderbuik bestaat uit zwart-witte veertjes met typische kleur. De borst is ook zwart of bruin, afhankelijk van de variant. Er zijn sinds de jaren 50 verschillende varianten gekweekt, zoals de zwartbruine Japanse meeuw (duidelijke kleuren en een donkere rug), de bonte Japanse meeuw (wit met sporen van de normale variant), een volledig witte Japanse meeuw, zwartbruine en zwartgrijze exemplaren, roodbruine (deze zijn hetzelfde maar in roodbruin) en pastelroodbruin, getekend (wit, maar met vleugel en staart in zwart of bruin), de roodgrijze Japanse meeuw (dit is een normale Japanse meeuw qua uiterlijk, maar grijs), en de creme-ino Japanse meeuw. Zeldzaam is ook de gefriseerde variant.

Japanse meeuwtjes zijn goede kwekers. Ze planten zich probleemloos voort in kweekkooien. Omdat de dieren bij elkaar in het nest kruipen, is het verstandig om slechts 1 koppel in een kweekkooi te zetten. Het legsel bestaat uit 5-7 witte eitjes, die door beide ouders bebroed worden. Na 14 dagen komen de jongen uit het ei, waarna ze nog 2 weken wachten vooraleer ze uitvliegen. Ze worden dan ook nog zo’n 2 weken gevoerd door de ouders. Daarna kunnen ze apart geplaatst worden. Het paar dat voor het broedsel zorgt kan dan al aan een nieuw legsel bezig zijn. Ze hebben de neiging om hetzelfde nest te gebruiken. Er valt geen eenvoudig onderscheid te maken tussen een mannelijke Japanse meeuw en een vrouwelijke. Alleen de mannetjes zingen, waarbij ze zich dan dik zetten. Een vrouwtje dat interesse toont doet dat met opgeheven hoofd en een gestrekte nek, en schuift dichter naar het mannetje toe.

Share:

TOP

Door drukte bij PostNL kan de bezorging wat later zijn dan je gewend bent

Let op! Het is momenteel erg druk bij PostNL. Wij doen ons uiterste best om alle bestellingen zo snel mogelijk te versturen. Onze excuses voor enige vertraging.

Informatie over het verzenden van onze pakketten is te vinden via deze link.