Californische kuifkwartel

Californische kuifkwartel (Lophortyx californicus)

Grootte: ongeveer 24 tot 25 centimeter.
Geslachtsonderscheid: de haantjes hebben zwart-witte keeltekening. De kuif is op de kop bij de mannen zwart en lang en bij de hennetjes kort en bruin.
Komt voor: westen van de Verenigde Staten
Broed duur: ongeveer 18 tot 23 dagen.
Ringmaat: 6

Deze vogels geven weinig problemen met andere vogels die zich in de middelste en hogere regionen van de volière ophouden, al zijn ze het beste op hun plek bij wat grotere vogelsoorten. Houd bij voorkeur een haantje met meerdere hennetjes samen.
Wanneer er te veel kwartels in een te kleine ruimte worden gehouden, s de onderlinge agressie vaak het gevolg. Californische Kuifkwartels houdt u bij voorkeur in een ruimte, goed beplante volière. De dieren zijn erg gevoelig voor vocht en zullen het beslist op prijs stellen wanneer hun verblijf (gedeeltelijk) overkapt is.

Californische kuifkwartels leven voor een deel op de bodem van de volière, waar ze hun kostje bij elkaar scharrelen.
Ze kunnen echter wel vliegen en ze zijn regelmatig op hoger gelegen plekken te vinden.
’s Nachts zoeken ze een hoge, beschutte plek in het groen op om te overnachten en soms geeft dat wat onrust bij de overige volièrebewoners.
Ze nemen graag een zandbad. Een zware schaal is een ideale badkuip. Zorg ervoor dat het zand schoon is en haal het na het baden weer weg, zodat het niet bevuild raakt met uitwerpselen.

Deze kwartelsoort is erg productief in aantallen eitjes- meer dan 20 is heel normaal. Per jaar wordt slechts eenmaal gebroed. Eind maart en begin april zijn de hanen druk in de weer en weerklinkt overal hun kah-ah-geroep. Door de haan wordt voor de hen een karakteristiek baltsspel opgevoerd, waarbij hij om haar heen danst en voor haar buigt. Hij laat daarbij ook babbelende en giechelende geluiden horen.
Het nest is een met de poten gekrabd kuiltje in de grond, dat met
enige halmen en bladeren is bekleed en het legsel van negen tot zeventien bruingevlekte witachtige eieren.

Share:

TOP

Door drukte bij PostNL kan de bezorging wat later zijn dan je gewend bent

Let op! Het is momenteel erg druk bij PostNL. Wij doen ons uiterste best om alle bestellingen zo snel mogelijk te versturen. Onze excuses voor enige vertraging.

Informatie over het verzenden van onze pakketten is te vinden via deze link.