roodkoppapegaaiamadine

Roodkoppapegaaiamadine (Erythrura psittacea)

Grootte: ongeveer 12 tot 13 centimeter.
Geslachtsonderscheid: de poppen zijn wat bleker van kleur en hebben reen rode veertjes onder de staart. Soms is hun masker wat kleiner dan dat van de mannetjes
Komt voor: Australië, Carolina-eilanden, Molukken en delen van Nieuw-Guinea.
Broed duur: ongeveer 13 tot 14 dagen.
Ringmaat: 2,5

De papegaaiamadines zijn doorgaans vreedzame vogels en veroorzaken geen moeilijkheden in een volière van gemengde samenstelling. Bij voldoende ruimte kunt u meerdere koppels samen houden.

Een goed beplante buitenvoliere met een nachthok vormt een prima behuizing voor deze kleurrijke prachtvinken. U kunt ze wel tijdelijk in een kooi houden maar de dieren boeten beslist aan levensvreugde en conditie in wanneer ze te lang op deze wijze gehuisvest worden.

Roodkoppapegaaiamdinen zijn warmtebehoeftige vogels die slecht tegen vrieskou en guur weer kunnen. Het liefst staat hun verblijf op een zonnige plek zodat ze optimaal van de zon kunnen genieten. In de winter kunt u het nachthok het beste verwarmen. Deze tropische vogels zijn voornamelijk zaadeters. Geef ze een zaadmengsel voor tropische vogels en nu en dan trosgierst, gekiemde zaden, halfrijpe zaden en groenvoer. Vooral tijdens de broedtijd hebben ze behoefte aan dierlijke eiwitten in de vorm van kleine insecten zoals buffalowormen. Grit en maagkiezel moet altijd aanwezig zijn.

Roodkoppapegaaiamadinen nestelen bij voorkeur in een klein nestkastje maar bouwen soms ook een vrijstaand nest in een dichte struik. U hangt het nestkastje bij voorkeur in het groen op of op een zo beschut mogelijke plaats. Als nestmateriaal komen onder meer cocosvezels, grashalmen en plantenwortels in aanmerking. U kunt ongeveer 3 tot 6 eitjes verwachten die na 13 tot 14 dagen broeden uitkomen. De jongen moeten meerdere malen per dag dierlijke eiwitten binnenkrijgen, zoals buffalowormpjes en spinnetjes. Ook eivoer en gekiemde zaden worden goed opgenomen.

Na ruim 3 weken vliegen de jongen uit en worden dan nog krap twee weken door de ouders gevoerd. Wanneer de jongen zelfstandig zijn moeten ze uitgevangen worden omdat de man ze najaagt. Een paar dat in goede conditie is, kan meerdere legsels per jaar grootbrengen.

Share:

TOP

Door drukte bij PostNL kan de bezorging wat later zijn dan je gewend bent

Let op! Het is momenteel erg druk bij PostNL. Wij doen ons uiterste best om alle bestellingen zo snel mogelijk te versturen. Onze excuses voor enige vertraging.

Informatie over het verzenden van onze pakketten is te vinden via deze link.