Maskeramadine

Maskeramadine (Poephila personata)

Grootte: ongeveer 14 centimeter.
Geslachtsonderscheid: het is moeilijk het verschil tussen de man en de pop te zien. Vaak hebben de vrouwtjes een kleiner masker. De mannetjes zingen, de vrouwtjes niet.
Komt voor: Australië
Broed duur: ongeveer 11 tot 12 dagen.
Ringmaat:2,5 mm

Bovenzijde is bruin met een rode gloed. Hij heeft een lange, puntige, zwarte staart. Het zwarte masker loopt om de snavelbasis heen, de snavel zelf is geel. Op de flanken heeft hij een zwarte band die niet helemaal doorloopt. Het achterste gedeelte van de buik is wit. Het mannetje van het maskeramadine is moeilijk te onderscheiden van het vrouwtje, vaak heeft het vrouwtje een wat kleiner masker, maar alleen de man “zingt”, alhoewel dat blijft bij een min of meer kwetterend geluid. De totale lengte van de maskeramadine is van kop tot staart ongeveer 14 centimeter.

Het is een levendige, beweeglijke vogel, die in een in een ruime volière gehouden moet worden. Ze kunnen wat schuw zijn, zorg dus voor voldoende beschutting in de vorm van bosjes en struiken. Het is zonder meer aan te raden te beginnen met een groepje jonge vogels, zodat ze zelf een partner kunnen kiezen.

Hoewel de maskeramadine doorgaans een warmtebehoeftige vogel is, is het vaak niet onmogelijk de dieren te laten overwinteren in een goed geïsoleerd nachthok. Indien de vogels niet goed reageren dient er ingegrepen te worden.

Na ongeveer 11 tot 12 dagen komen de eitjes uit. De jongen krijgen naast gekiemde zaden veel kleine levende insecten te eten. Na ongeveer 3 weken vliegen de jongen uit. Na 5 weken zijn ze doorgaans zelfstandig. Een goed kweekkoppel kan in één broedseizoen meerdere broedsels grootbrengen.

Share:

TOP

Door drukte bij PostNL kan de bezorging wat later zijn dan je gewend bent

Let op! Het is momenteel erg druk bij PostNL. Wij doen ons uiterste best om alle bestellingen zo snel mogelijk te versturen. Onze excuses voor enige vertraging.

Informatie over het verzenden van onze pakketten is te vinden via deze link.