Geelvoorhoofd kakariki

Geelvoorhoofd kakariki (Cyanoramphus auriceps)

Grootte: ongeveer 28 centimeter.
Geslachtsonderscheid: de man is iets forser en heeft een krachtiger kop en snavel. De man heeft geen vleugelstreep, de pop veelal wel.
Komt voor: Nieuw- Caledonië, Nieuw Zeeland en vele eilanden daar omheen
Broed duur: ongeveer 19 tot 20 dagen.
Ringmaat:5,4

Geelvoorhoofd kakariki’s zijn op Nieuw-Zeeland zeldzaam geworden en in Nederland is aan de raszuivere vogel ook bijna niet meer te komen. In Nieuw-Zeeland ze zijn alleen nog in de grotere oppervlakten bos aan te treffen. Het grootste deel van de dag wordt doorgebracht met het zoeken naar voedsel in de boomtoppen of in de buitenste takken van struiken. Ze komen vaak naar de grond om zaden op te nemen. Ze zijn tam en laten zich dicht benaderen.

Deze parkieten zijn dankbare volière bewoners, die door ieder liefhebber kunnen worden gehouden. Ze  zijn bij uitstek geschikt voor de beginners. Ze zijn niet agressief en kunnen zelfs wel in gemengde collecties maar de beste resultaten worden toch behaald als ze apart per paar worden gehuisvest.
Ze kunnen namelijk zo worden afgeleid dat ze hun eigen plichten wat vergeten en ze kunnen de andere bewoners bij het broeden storen. Ze scharrelen veel op de grond en krabben daarin op een kipachtige manier; dit betekent dat ze vrij gevoelig kunnen zijn voor wormbesmetting. Dit krabben willen ze ook wel in de zaadbak doen, waardoor ze alles er uitgooien.
Ze hebben een zeer eigen en herkenbaar geluid; het doet denken aan het mekkeren van een geit.

De meeste kakariki’s broeden in de natuur in holle bomen; op de eilanden rond Nieuw- Zeeland maken ze echter ook veelvuldig gebruik van rotsspleten.

In de volière kan worden volstaan met een blok van 35 x 18 x 18 cm. met een invlieggat van hoogstens 6 cm. Deze parkieten zijn bepaald niet kieskeurig. De kakariki is een zeer vruchtbare vogel. De nesten bestaan uit 5 tot 9 eieren, en de daaruit geboren jongen worden voorbeeldig grootgebracht. Het broeden neemt 19 tot 20 dagen in beslag en de pop neemt dat volledig voor haar rekening. De man voert haar dan door het invlieggat of buiten het blok. Als er jongen zijn gaat hij meer het blok in. Het uitvliegen vind plaats rond de vijfendertigste dag na de geboorte.
Een kakariki kan meerdere broedsels per seizoen grootbrengen.

Share:

TOP

Door drukte bij PostNL kan de bezorging wat later zijn dan je gewend bent

Let op! Het is momenteel erg druk bij PostNL. Wij doen ons uiterste best om alle bestellingen zo snel mogelijk te versturen. Onze excuses voor enige vertraging.

Informatie over het verzenden van onze pakketten is te vinden via deze link.