Roodkuifkardinaal (paroaria coronata)

Roodkuifkardinaal (paroaria coronata)

Grootte: ongeveer 17 tot 18 centimeter.
Geslachtsonderscheid: geen verschil tussen de man en de pop.
Komt voor: Noorden van Zuid-Amerika, met name Bolivia, Uruguay, Paraguay en Argentinie.
Broed duur: ongeveer 12 tot 13 dagen.
Ringmaat: 4

De Roodkuifkardinaal kan uitstekend in een gemengde volière samen met andere vogels van gelijke grootte. In de broedtijd moet u ze echter apart huisvesten. Zu kunnen zeer onverdraagzaam zijn naar andere vogels.

Ze komen het beste tot hun recht in een buitenvoliere met beplanting welke groen blijft. Het zijn vrij sterke vogels die wel behoefte hebben aan een goed geïsoleerd nachthok. Bijverwarming is geen noodzakelijk kwaad. Zowel het mannetje als het vrouwtje zingt. Badwater wordt erg gewaardeerd, zoals bijvoorbeeld in de badschalen een stuk boven de grond.

Wilt u met ze kweken, kunnen ze beter in een aparte vlucht. Het komvormige nest wordt onder meer gebouwd van uitgeplozen sisaltouw, kokosvezel en hooi. De binnenkant wordt bekleed met zachte materialen als pluisjes en dierenhaar. Het nest wordt in een dichte struik gemaakt maar een nestkast wordt ook wel eens geaccepteerd. Ze leggen ongeveer 3 tot 4 eitjes. De eitjes worden door het vrouwtje bebroed. Een enkele keer lost het mannetje af. Pas op 2-jarige leeftijd komen ze op kleur.

Share:

TOP