Oranjekaakje (Estrilda melpoda)

Oranjekaakje (Estrilda melpoda)

Grootte: ongeveer 10 centimeter.
Geslachtsonderscheid: nauwelijks verschil tussen de man en de pop. De mannetjes zingen.
Komt voor: Afrika
Broed duur: ongeveer 11 tot 12 dagen.
Ringmaat: 2,3

Het Oranjekaakje is een kleurige vogel uit de familie van de prachtvinken. Hij heeft een grijs kopje met oranje-gele wangen. De snavel is oranje-rood. De bovenzijde van het kopje is wat grijsbruin, de vleugels zijn ook bruinachtig. De keel en de borst zijn weer grijs en de buik is nog lichter van kleur gemengd met wat geel. De stuit is bruinrood en de staart bruin-zwart. De totale lengte van kop tot puntje van de staart is slechts 10 centimeter.
De geslachten zijn qua uiterlijk aan elkaar gelijk. Tijdens het broedseizoen zijn de mannetjes wel te herkennen doordat ze baltsen en zingen.

Oranjekaakjes broeden graag laag bij de grond, in een goed beschut nestkastje. Met wat coniferentakken of hooi kunt u het nestkastje een beetje bekleden om het aantrekkelijker voor ze te maken. Ze zijn vrij gevoelig voor verstoring van het nest, dus beheers u als ze eenmaal aan het broeden gaan. Dat broeden kunt u nog stimuleren door royaal dierlijk voedsel te verstrekken (buffalowormen, insectenpaté, universeel voer).

De rest van het jaar voldoet goed tropenzaad, trosgierst en onkruidzaad als hoofdvoedsel.

Share:

TOP

Door drukte bij PostNL kan de bezorging wat later zijn dan je gewend bent

Let op! Het is momenteel erg druk bij PostNL. Wij doen ons uiterste best om alle bestellingen zo snel mogelijk te versturen. Onze excuses voor enige vertraging.

Informatie over het verzenden van onze pakketten is te vinden via deze link.