Bichenowastrilde

Bichenowastrilde (Poephila bichenovii)

Grootte: ongeveer 10 centimeter.
Geslachtsonderscheid: De mannetjes hebben een wat scherper belijnde tekening op de kop en de mannetjes zingen, de vrouwtjes niet.
Komt voor: Australië.
Broed duur: ongeveer 12 tot 13 dagen.
Ringmaat: 2,3

Bichenowastrilden zijn onderling erg sociaal. Men kan zowel een paartje als een klein groepje samenhouden. Tijdens kweekperiode duldt het mannetje geen pottenkijkers in de buurt van het nest.

Deze kleine, opvallend getekende vogeltjes geven de voorkeur aan een goed beplante volière met struiken en heesters. Het zijn geen tere vogeltjes maar ze zijn erg slecht bestand tegen kou en vocht. Een goed geïsoleerd nachthok is een vereiste.

Een zaadmengsel voor kleine tropen kan als basis gegeven worden aangevuld met trosgierst, gekiemde zaden en een klein beetje groenvoer. Voor, tijdens en na de kweekperiode hebben de dieren een verhoogde behoefte aan dierlijke eiwitten in de vorm van eivoer en levende insecten. Grit en maagkiezel moet altijd aangeboden worden.

De Bichenow is een erg beweeglijke, levendige vogel en maken gebruik van alle lagen van de volière. De nachten brengen ze door in een slaapnestje waarvan er verschillende aanwezig moeten zijn in het nachthok.

Voor de kweek betrekken de vogels soms een gesloten nestkastje of soms bouwen ze een bolvormig nest in het beschutte groen. Voort de bouw wordt gebruik gemaakt van korte stukjes cocosvezel, grashalmen, veertjes en sisaltouw. Er worden gemiddeld 4 tot 5 eitjes gelegd die afwisselend door de ouders worden bebroed in 12 tot 13 dagen. De eerste tijd bestaat de voeding voor de jongen voornamelijk uit dierlijk, levend voer, zoals bladluis en fruitvliegjes. Na ruim drie weken vliegen de jonge vogels uit. De ouders blijven ze voeren en ze blijven ook nog in het nest slapen. Een goed broedkoppel kan meerdere broedsels per seizoen grootbrengen. De jongen krijgen na 3 maanden hun volwassen kleur.

Share:

TOP

Door drukte bij PostNL kan de bezorging wat later zijn dan je gewend bent

Let op! Het is momenteel erg druk bij PostNL. Wij doen ons uiterste best om alle bestellingen zo snel mogelijk te versturen. Onze excuses voor enige vertraging.

Informatie over het verzenden van onze pakketten is te vinden via deze link.