Aan het woord met Andries van den Berg

 • Geplaatst op
 • 1
Aan het woord met Andries van den Berg

1. Ff kort voorstellen: andries van den berg
Ik ben geboren in 1985, en woon op urk (flevoland). Al vanaf kind ben ik opgevoed in de vogelwereld. Mijn interesse in deze hobby is altijd gebleven. Ik mag ook graag in de natuur zijn om onkruiden etc voor mijn vogels te verzamelen.

 1. Ff kort voorstellen: andries van den berg

Ik ben geboren in 1985, en woon op urk (flevoland). Al vanaf kind ben ik opgevoed in de vogelwereld. Mijn interesse in deze hobby is altijd gebleven. Ik mag ook graag in de natuur zijn om onkruiden etc voor mijn vogels te verzamelen.

 

 1. Met welke vogels kweek je vooral?

Ik heb jarenlang bijna alle soorten amerikaanse sijzen gehouden. Mijn eerste vogels wie ik kocht waren de schitterende rode kapoetsensijzen. Steeds kwam er een andere soort sijs bij als uitdaging. Later zelfs met de zeer zeldzame (toen nog import vogels want veel werden ze niet gekweekt) de zwarte sijs, treursijs, mexico sijzen maar ook de lawrencei sijs. Ik verdiepte me altijd al in literatuur over de leefomgeving van deze vogels en hun voeding. De zwarte sijzen stonden bekend als heel zwak en vielen zo om. Ik heb me in hun voeding verdiept op de grote hoogten waar ze leven en behaalde er super kweekresultaten mee. Ook hield ik ze goed gezond. De lawrencei sijs was de grootste uitdaging. Ik liet zelfs de zaden van hun hoofdvoeding importeren en plante die voor deze soort om later vers te kunnen geven.

Maar mijn interesse in de major putters begon ook te groeien. Vond deze gekleurde vogel altijd al super mooi op de shows. En mijn broer hield al jaren kleine putters.

 

 1. Waarom speciaal met deze vogel?

Mijn broer hield altijd de kleine putters en werd in die tijd ook overal er mee kampioen op shows. De grote putters kwamen toen ook steeds meer en zo zijn we samen toen paar koppels gaan kopen. Maar deze vogels waren “zwak”en men gaf en helaas nu nog steeds veel medicijnen om ze in leven te houden. Ik zelf wil geen vogels houden en elke keer maar kuren geven etc dat vind ik geen hobby meer. Ik ben me ook in de putter zijn leefomgeving en voedsel gaan verdiepen. Wat eet de putter en met name de major putter in de vrije natuur. Maar dan ook in welke maanden op welk onkruid kun je ze dan vinden en waarom juist die onkruid/zaad wel in die tijd en in andere periode helemaal niet. Hier heb ik heel veel huiswerk ingestoken en heb ook de eigenschappen van deze kruiden en zaden en bloemen onderzocht. Ik teste het vaak uit op mijn vogels om te kijken hoe de vogels erop reageerden. Ook bekeek ik de mest van de vogels en bekeek de resultaten. Zo is eigenlijk mijn kruidenmix ontstaan. Ik zie dit ook als een hobby, want weet gewoon de natuur heeft veel geheimen wie we nog allemaal niet kennen. We grijpen te snel naar medicijnen of antibiotica terwijl een simpele kruid wekelijks geven zelfs beter resultaat kan opleveren. Ik blijf altijd nieuwe kruiden testen en ontdekken om te kijken of ik deze kan toepassen

  

 1. Hoe ziet jouw kweekruimte eruit?

Mijn kweekruimte is ingericht als grote volière wie ik tijdens de kweek kan opdelen in allemaal vluchten waar ik de vogels paarsgewijs kan houden. Na de kweek maak ik weer grote volières zodat de vogels goed kunnen vliegen. Een putter moet je bezig houden. In de natuur is het ook een vogel wie snel is en overal aan peutert. Ik probeer ze altijd bezig te houden en zo groot mogelijke ruimte te geven voor bewegingsvrijheid.

 

 1. Heb je nog goede tips?

Probeer goed op je voeding te letten. Bijvoorbeeld onze zaadmixen lijken vaak uitgebreid maar bevatten vaak teveel oliehoudende zaden of zaden met weinig voedingswaarden. De putters te vet voeren vraagt om problemen en helemaal als de putters klein worden gehouden. Als tip kan je bijvoorbeeld witzaad of graszaden toevoegen aan je putter mengeling.

Geef je putters altijd iets te doen al is het maar wekelijks een naaldboom tak. Ze peuteren hier altijd graag aan en tevens bevat de tak hars wat antibacterieel is voor de putters. Een putter is een echte onkruidzaad eter. Kiemzaden zijn ze dol op maar ook op verse onkruid takken. Probeer niet teveel middeltjes te geven aan je vogels. Mijn vogels krijgen een schrale zaadmengeling (bijna geen donkere zaden) en daaroverheen 3x per week mijn kruidenmix voor dat seizoen. Ook geef ik samen met de kruiden altijd beetje mariadistelzaad olie erbij. Dit vooral om de stof silymarine. Deze stof is in staat om allerlei gifstoffen te neutraliseren. Gifstoffen wie vooral de lever aantast. Een gezonde lever is de basis van een gezonde vogel.

Zie ook mijn site: www.herbbirdmix.nl

(wij verkopen zijn artikelen ook weer, bijvoorbeeld de natural magic color)

 

Reacties

 1. Adrie Janssen Adrie Janssen

  Ik ga proberen om me zoveel mogelijk aan dit advies en informatie te houden de komende jaren, kijken of het resultaat de juiste is, mooi om dit met natuurlijke producten te doen dat spreekt mij zeer aan, thanks

 2. Kostas Kostas

  Καλησπερα. Εχο καρδερηνες μικρές και θα ειθελα την γνώμη σας τη δηνο τετια εποχει. Ειναι προτι φορά που κανο αναπαραγωγή και δεν γνωρίζο πολλα

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Vragen?
We helpen je graag. Raadpleeg onze klantenservice.
Mijn account
You are not logged in. Log in to make use of all the benefits. Or create an account now.
Winkelwagen
Uw winkelwagen is leeg
Zoeken
Search suggestions
Delen